2009. március 3., kedd

Téli édes

Bár már igazán nincs szezonja, és lassan kifutunk a télből is (hurrá!), mivel eddig nem tettem közzé most leírom azt a téli energiabombát, mely a napfény cukormorzsáit szórja elénk a borongós téli napokon. Azaz csak szórta, mert megettük mind.

Pikáns sütőtökkrémleves

400 g megpucolt, kimagozott sütőtök (legjobb a baba)
200-300 ml csirke-húsalaplé (nem baj, ha sósabb)
50 ml zsíros tej (esetleg főzőtejszín)
4 szép babérlevél (szárított is jó)
1 ek mustár
1 tk fehérbors (csapott, de, aki ahogy szereti)
cukor (ha nem lenne elég a tökben)

A felkockázott tököt egy kis lábosba teszem és felöntöm annyi alaplével, amennyi épp nem fedi el, végül a tökök mellé tűzök néhány babérlevelet. Felteszem a tűzhelyre, közepes lángra, és megvárom amíg felforr. Ekkor takarék lángon főzöm, amíg a tök olyan puha nem lesz, hogy akár villával is összetörhető. A tűzről levéve turmixgéppel, botmixerrel összezúzom a tököt teljesen pürésre. Ilyenkor jövök rá, hogy mennyivel jobb kevesebb lével felengedni, ugyanis sűrűbb lesz az alap. A pürét visszateszem a tűzre, ízesítem fehérborssal, felengedem a zsíros tejjel vagy a tejszínnel, amit akár el is hagyhatunk, ha tejérzékenynek készül. Amikor halkan pöfékelni kezd, hozzákeverem a mustárt, de azzal már nem forralom, mert úgy az íze elveszne. Pirított zsemlekockával, jó forrón tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése