2009. január 4., vasárnap

Ez egészséges, ugye?

Attól, hogy valamiben van brokkoli, még nem feltétlenül lesz egészséges, viszont talán rossz sem. Bambi nem rajong ezért a zöld tüneményért, de saját határát feszegetve most mégis beadagolta magának. Az ötlet és a megvalósítás szerintem is remek, úgyhogy megosztom Veletek.

Csőben sült zöldségek pipimellel turbózva

150 g brokkoli-sárgarépa-karfiol keverék fagyasztott (inkább ez, mint a primőr),
250 g mexikói zöldségkeverék (ld. fenn),
250 g csirkemell,
100 g vaj,
0,15 l tej,
100g tejszínes sajtkrém (olyan kis tömlős),
füstölt sajt,
2 ek liszt,

rozmaring,
kakukkfű,
só,
bors,

cukor.

A fagyasztott zöldségkeverékeket egy tálban elkeverem még fagyosan, s amíg lassan kiengednek (vagy még inkább egymáshoz fagynak) felkockázom a csirkemellet. A mell darabkákat bedörzsölöm egy kevés sóval, borssal és az apróra vágott rozmaring és kakukkfű levelekkel. Picit hagyom pihenni, majd kevés(!) vajon egy serpenyőben fehéredésnél egy falatnyival tovább pirítom. A serpenyőből kikapkodva a húsdarabokat, a zsiradékot pótolva a zöldségek párolásához fogok. A zöldségeket leheletnyi sóval és még kevesebb cukorral meghintem, ez utóbbi még intenzívebbé teszi a kukorica és a borsó édeskés zamatát. Fedő alatt lassan kienged és megpuhul a zöldség. Nem a főzés a cél ezért a fedőt vegyük le ha már nem fagyott, hadd párologjon el a leve.
Közben egy gyorsforralóban a maradék - nagyjából 75 g - vajat habzásig melegítem ekkor beleszórom a lisztet. halványan megpirítom, ez összeáll és ragadós kulimásza csomókra esik az edény alján , de erre készülök, mert nyakon öntöm a tej felével. Ez először még csomósabbá teszi a pirított lisztet, de forralva és keverve hamar feloldódik és eloszlik, ekkor lassan hozzáengedem a tej többi részét, és beforralva hagyom hogy sűrű krémes masszát kapjak. (Ezzel kész a besamel mártás.) Ekkor kerül hozzá az ömlesztett sajt. Kicsit forrnak együtt majd leveszem a tűzről a forralót.
Közben a zöldség is kellően megpárolódott, összeöntöm a hússal egy tálban majd nyakon öntöm a tejmártással. elkeverem, hogy a zöldségeket és a húst jócskán befedje a massza. Az egészet tűzálló tálba/tepsibe töltöm elegyengetem, a tetejére reszelem a sajtot és az előmelegített 160 fokos sütőben a sajt pirulásáig sütöm.

A besameles mártás miatt nem nevezhető egészségésnek, de gyors és finom, és lényegesen több rost van benne, mint amit Bambika magától megenne. Ezért mindenképp említésre méltó darab. Most készült, még meleg. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése